DESPRE MINE

banner_marius_ionescu

Nascut in decembrie 1984, la Craiova, Marius Ionescu este primul roman care a participat la maratonul olimpic dupa 48 de ani de absenta de la aceasta competitie. Legitimat la Clubul Sportiv Municipal Craiova, a ales, la varsta de 11 ani, intre fotbal si pasiunea care astazi il face cunoscut in intreaga lume. A ales atletismul!
Prima participare internationala din cariera sa a fost in 2002 la Campionatul European de Cros unde a terminat pe locul 11 la individual si pe 4 cu echipa. Varful l-a atins in 2003, la Campionatul European de Juniori, unde a reusit sa castige 2 medalii, aur la 10.000 de metri si argint la 5.000 de metri. Doi ani mai tarziu, Marius a ajuns din nou podium, la Campionatul European de Tineret (Under23) castigand medalia de bronz la 10.000 de metri dar a ratat dubla, dupa ce la 5.000 de metri s-a clasat pe 4.
Dupa ce in 2007 a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Craiova a inceput sa predea atletismul la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu” din acelasi oras. Aceasta combinatie, a utilului cu placutul, i-a relansat lui Marius cariera sportiva ajungand in scurt timp printre cei mai buni atleti romani.
In anul 2008, Marius a inceput sa lucreze cu una dintre cele mai bune agentii de manageriat din lume, Global Sports Communication. Aceasta colaborare l-a ajutat sa-si imbunatateasca cunostintele si performantele si sa intalneasca atleti internationali consacrati alaturi de care se va antrena si va concura pe viitor. Prin GSC a ajuns sa se legitimeze la un club din Marea Britanie, Altrincham & District Athletics Club, pentru care alearga si in prezent. Alaturi de colegii clubului din Marea Britanie a reusit in 2008 sa aduca prima medalie (bronz) la Campionatul National de Stafeta pe sosea din Nordul Angliei, avand cel mai bun timp din concurs, iar in 2012 a ajutat la castigarea medaliei de aur.
A parasit probele desfasurate pe pista, dupa ce rezultatele sale au devenit printre cele mai bune din istoria atletismului din Romania (la 5.000 de metri si la 10.000 de metri) si a ales sa se specializeze in curse de sosea, semi-maraton si maraton.
Maratonul de la Rotterdam (2011) a fost cursa in care a debutat cu un rezultat ce i-a permis prima calificare la un Campionat Mondial de Seniori, aratandu-si talentul si surprinzand lumea atletismului cu un loc 13. In 2012, Ionescu a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de vara de la Londra, dar nu a putut sa isi arate adevarata valoare din cauza unor probleme de stomac. Totusi, Piciu a reusit cea mai buna clasare din istoria maratonului masculin romanesc, locul 26.
Cu un ochi privind in urma la Jocurile Olimpice, in primavara anului 2013, Marius a luat startul la maratonul de la Hamburg cu dorinta de a confirma baremul pentru o alta editie a Campionatului Mondial de vara, cea de la Moscova. La Hamburg a trecut linia de sosire zambind, pe un loc 5, si cu „biletul” pentru Moscova in buzunar, dar si cu un nou record personal (2h13:33). In vara, in capitala Rusiei, Marius a plecat „un pic prea euforic si increzator”, dupa cum chiar el spunea, si a terminat pe locul 26.
Anul 2014 a fost unul mai linistit pentru Marius. Atletul a inceput sa-si faca ultimele calcule pentru o calificare la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, Brazilia. Dupa o pregatire de cateva luni alaturi de atleti internationali, a inceput anul 2015 in forta si la primele 2 curse internationale a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului.
Castigarea Maratonului de la Dusseldorf i-a adus lui Marius a doua calificare din cariera la o editie a Jocurilor Olimpice, la competitia din Rio de Janeiro, din 2016, dar si calificarea la Campionatul Mondial de vara de la Beijing, China.
Cu timpul din Germania (2h13:19), Marius a devenit al treilea cel mai rapid maratonist roman din toate timpurile, dupa Catalin Andreica – 2h12:30, record al Romaniei facut in 1978, si Gyorgy Marko – 2h13:07, performanta realizata in 1993. În 2016, a participat din nou la maratonul de la Dusseldorf, a terminat pe locul doi dar a realizat un nou PB, 2.13.00, devenind al doilea cel mai rapid maratonist roman din toate timpurile si singurul care are in palmares trei curse alergate sub timpul de 2 ore si 14 minute.

Marius V. Ionescu